Fişă de documentare
Conservarea alimentelor
clasa
a V-a
Conservarea
alimentelor – constă în realizarea unui tratament asupra acestora, în scopul împiedicării
alterării şi a creşterii perioadei de păstrare.
Metode de conservare
Deshidratarea
– constă în uscarea alimentelor prin expunerea la soare şi
apoi introducerea lor în cuptor. Se aplică fructelor şi legumelor. Prin uscare produsele îşi păstrează
aroma şi gustul.
Sterilizarea - constă în fierberea alimentelor la temperaturi de peste 1000C. Se aplică fructelor şi legumelor.
Pasteurizarea - constă în încălzirea alimentelor la temperaturi de până la
60-70°C după care sunt răcite brusc la 4-6°C, pentru distrugerea microbilor.
Această metodă se aplică
atunci când se conservă lapte, sucuri de
fructe sau legume care se consumă la scurt timp după ce au fost conservate.
Refrigerarea - constă în păstrarea în frigider a alimentelor la temperaturi cuprinse între
-10C şi -20C. Metoda se foloseşte pentru păstrarea
fructelor, legumelor, produselor lactate şi pentru mâncarea gătită.
Congelarea – constă
în păstrarea pe o durată mai mare de timp la temperaturi sub 00 C a cărnii, peştelui,
legumelor şi fructelor. Alimentele congelate îşi păstrează gustul, aspectul şi
valoarea nutritivă la valori foarte apropiate de produsele în stare naturală.
Sărarea – constă
în adăugarea unei cantităţi de sare alimentelor bogate în grăsimi (carne,
peşte). Această metodă are ca efect pozitiv păstrarea
pe o perioadă mai mare de timp a alimentelor şi ca efect negativ pierderea unei
cantităţi importante de substanţe.
Prin adaosul de zahăr - constă în fierberea fructelor cu o cantitate
de zahăr, pentru obţinerea de gemuri sau dulceţuri.
Afumarea - constă
în pătrunderea lentă a fumului produs prin arderea rumeguşului, în interiorul
produselor. Metoda
se foloseşte la carne şi preparate din carne, peşte, brânză, prune. Produsele
afumate vor avea culoare, gust şi aromă specifică.
Murarea - constă în păstrarea
alimentelor într-un soluție de apă cu sare numită saramură, sau apă şi oțet. Se aplică legumelor
ca: varza, castraveţi, gogonele, gogoşari, ardei iuţi, etc.
Marinarea – constă
în îmbibarea alimentelor într-un
sos condimentat,
realizat din oțet
sau lămâie și care conține uleiuri, ierburi și condimente în completarea aromei.