luni, 23 martie 2020

Conservarea alimentelor clasa a V-a






Fişă de documentare
Conservarea alimentelor
clasa a V-a

            Conservarea alimentelor – constă în realizarea unui tratament  asupra acestora, în scopul împiedicării alterării şi a creşterii perioadei de păstrare.  

  Metode de conservare
Deshidratarea – constă în uscarea alimentelor prin expunerea la soare şi apoi introducerea lor în cuptor. Se aplică fructelor şi legumelor. Prin uscare produsele îşi păstrează aroma şi gustul.

Sterilizarea - constă în fierberea alimentelor la temperaturi de peste 1000C. Se aplică fructelor şi legumelor.

Pasteurizarea - constă în încălzirea alimentelor la temperaturi de până la         
60-70°C după care sunt răcite brusc la 4-6°C, pentru  distrugerea  microbilor.
 Această metodă se aplică atunci când se conservă  lapte, sucuri de fructe sau legume care se consumă la scurt timp după ce au fost conservate.

            Refrigerarea - constă în păstrarea în frigider a alimentelor la temperaturi cuprinse între -10C şi -20C. Metoda se foloseşte pentru păstrarea fructelor, legumelor, produselor lactate şi pentru mâncarea gătită.

            Congelarea – constă în păstrarea pe o durată mai mare de timp la temperaturi sub 00 C a cărnii, peştelui, legumelor şi fructelor. Alimentele congelate îşi păstrează gustul, aspectul şi valoarea nutritivă la valori foarte apropiate de produsele în stare naturală.

            Sărarea – constă în adăugarea unei cantităţi de sare alimentelor bogate în grăsimi (carne, peşte).  Această metodă are ca efect pozitiv păstrarea pe o perioadă mai mare de timp a alimentelor şi ca efect negativ pierderea unei cantităţi importante de substanţe.

Prin adaosul de zahăr - constă în fierberea fructelor cu o cantitate de zahăr, pentru obţinerea de gemuri sau dulceţuri.

            Afumarea - constă în pătrunderea lentă a fumului produs prin arderea rumeguşului, în interiorul produselor. Metoda se foloseşte la carne şi preparate din carne, peşte, brânză, prune. Produsele afumate vor avea culoare, gust şi aromă specifică.

 Murarea - constă în păstrarea alimentelor într-un soluție de apă cu sare numită saramură, sau apă şi oțet.   Se  aplică legumelor ca: varza, castraveţi, gogonele, gogoşari, ardei iuţi, etc.

            Marinarea – constă în îmbibarea alimentelor într-un sos condimentat, realizat din oțet sau lămâie și care conține uleiuri, ierburi  și  condimente în completarea aromei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Flori de toamna